
PUBLIC RESOURCES AND POLITICAL CAMPAIGNS 
Guidelines and FAQs 

 

School district boards and employees must follow California state guidelines on the use of public 
resources in the context of political campaigns - including activities during ​work hours, use of materials, 
equipment, facilities and communications channels such as e-mail, newsletters or websites. The rule of 
thumb is ​“​on your own time, on your own dime​!”  Here is a brief overview of some of the rules: 

 

Q:  What political activities are ​prohibited​? 
A:  “No school district funds, services, supplies or equipment shall be used for the purpose of urging the 
support or defeat of any ballot measure or candidate” ​(Cal. Ed. Code §7054)​. For example: 

● School district  employees ​may not use school supplies, equipment or facilities​, including 
photocopying, making signs, ​or posting signs​ on school district property to advocate for a candidate 
or ballot position; 

● School district employees ​may not distribute flyer​s at school sites to students, parents, or other 
non-employees. This includes placing flyers in a classroom or other public school district spaces; 

● School district employees ​may not use an employee email address​ (​@berkeley.net​) or the District 
email system to endorse particular candidates or urge passage or defeat of ballot measures. A state 
College professor was sued by a conservative anti-tax group because he emailed students urging 
them to vote yes on Prop 30 for school funding. 

Q:  What political activities are ​permitted​?   
A:  During school time, parent-teacher conferences, open houses, etc., the focus should remain on 

student learning within the context of the school curriculum. However: 
 

● School district employees may may engage in political activity as private citizens, and recommend 
how to vote to others, as long as the activity does not involve the use of public resources. When 
doing so, board members and employees should make it clear they are acting ​on their own behalf 
and on their own time​; 

● School district employees may volunteer on a campaign on off-duty hours. They may distribute 
campaign literature as long as they do so ​off school / district property​. School district employees 
may discuss endorsements and ballot measures with each other during ​non-duty hours ​(before or 
after school, on break time) and may post union-produced materials on union bulletin boards; 

● School district employees may provide information​ ​about a  ballot measure if…”the information 
provided constitutes a ​fair and impartial presentation​ of relevant facts to aid the electorate in 
reaching an informed judgment regarding the bond issue or ballot measure.” ​(Cal. Ed Code § 7054); 

● A school district may host a public forum on candidates and/or ballot issues, as long as the forum is 
made ​available to all sides on an equitable basis​. ​(Cal. Ed Code  § 7058) 

 
For further details:  
California School Board Association Fact Sheet​ ​, as well as ​California Ed Code (sections  § 7050-7058​.   
FAQ regarding School Districts and District Employees (K-12)​ from School and College Legal Services of California 

https://edsource.org/2012/boards-teachers-must-be-careful-to-toe-the-line-on-advocacy/22179
https://drive.google.com/file/d/0B1ZM1nxahsD1RnZMSUpWNVJaWGcyTDdaT0NSZFJyQkVpLWZJ/view?usp=sharing
https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displayText.xhtml?lawCode=EDC&division=1.&title=1.&part=5.&chapter=1.&article=2.
https://sclscal.org/faq-regarding-political-activities-by-school-districts-and-district-employees-k-12-3/

