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PUBLIC RESOURCES AND POLITICAL CAMPAIGNS  
BUSD Guidelines and FAQs 

Public employees have a responsibility to ensure that public resources are not used for political campaign 
purposes.  BUSD follows California state guidelines that prohibit the political campaign use of school district 
materials, equipment, facilities and communications channels such as email, newsletters or websites. 

While employees as private citizens may engage in advocacy for ballot measures or candidates, such activities 
may not take place during work hours, including class time, parent-teacher conferences, open houses, etc. 

Here is a brief overview of some of the guidelines.  This list is not exhaustive; if you have any questions, please 
contact pio@berkeley.net and/or consult the Ed Code, CSBA and legal resources listed below. 

Q: What political activities are prohibited?  

A: “No school district funds, services, supplies or equipment shall be used for the purpose of urging the support 
or defeat of any ballot measure or candidate” (Cal. Ed. Code §7054). 

• Employees may NOT use school supplies, equipment or facilities, including photocopying, making signs, 
buttons, bumper stickers, promotional material, or posting signs on school district property to advocate for a 
candidate or ballot position; 

• Employees may NOT distribute campaign flyers on school sites to students, parents, or other non-
employees. This includes placing flyers in a classroom or other public school district spaces; 

• Employees may NOT use an employee email address (@berkeley.net) or the District email system to 
endorse particular candidates or urge passage or defeat of ballot measures. 

 

Q: What political activities are permitted?  

A: The basic rule of thumb is “on your own time, on your own dime!” 

• Employees may engage in political campaign activity as private citizens, and encourage or recommend 
others how to vote, so long as the activity does NOT involve the use of public resources. When doing so, 
employees should always make it clear they are acting on their own behalf—NOT in their official capacity—
and on their own time; 

• Employees may discuss endorsements and ballot measures with each other during non-duty hours (before 
or after school, on break time), may wear union buttons and apparel at any time, and may wear political 
campaign buttons or apparel outside of instructional time.   

• Employees may stress the importance of voting, and encourage people to study the issues without 
advocating about how to vote. 

• Employees may provide information about a ballot measure if...“[t]the informational activities are otherwise 
authorized by the Constitution or laws of this state [and] [t]he information provided constitutes a fair and 
impartial presentation of relevant facts to aid the electorate in reaching an informed judgment regarding the 
bond issue or ballot measure.” (Cal. Ed Code § 7054); 

• Employee unions may use mailboxes, email and bulletin boards only as permitted under the Educational 
Employees Relations Act (EERA), so long as communications do not violate California Education Code 
restrictions on political campaign activities, such as urging the support or defeat of a ballot measure or 
candidate. 
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• A school district may host a public forum on candidates and/or ballot issues, as long as the forum is made 
available to all sides on an equitable basis. (Cal. Ed Code § 7058) Use of facilities by partisan 
organizations require a BUSD Facilities Use Agreement and must include a clear notice that the District 
does not sponsor or endorse the event. 

Q:  What are the special rules for Election Day? 
 
A:   School district sites may also function as polling places. California Elections Code §319.5 prohibits the 
visible display or audible dissemination of information that advocates for or against any candidate or measure 
on the ballot within 100 feet of a polling place. Prohibited electioneering information includes, but is not limited 
to: 

• Wearing a garment, button, etc. indicating support for a candidate or ballot measure; 
• Distributing, carrying, or posting political literature, posters, banners, buttons, etc.; 
• Soliciting a vote or speaking to a voter on the subject of marking his or her ballot. 

 
For further details, please see: 
California School Board Association Fact Sheet , as well as California Ed Code (sections  § 7050-7058.   
FAQ regarding School Districts and District Employees (K-12) from School and College Legal Services of California 
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